Tukikirje ilmastolakkoileville lapsille ja nuorille

Jaa tämä kirjoitus:

Tukikirje ilmastolakkoileville lapsille ja nuorille

Koen erittäin merkitykselliseksi olla niiden 1228 tutkimusyhteisön jäsenen joukossa, jotka tukevat ilmastolakkoilevia lapsia ja nuoria tukikirjeellään. Ilmastolakkoilevia lapsia ja nuoria pitää kuunnella, heidän keinojaan ei saa vähätellä, heidän rohkeuttaan ei saa ohittaa. Greta Thunbergin aloittama liikehdintä on kuitenkin helppo tukahduttaa, kuten kaikki rauhanomaiset tavat ovat. Haluan olla osa maailmaa, joka aikanaan kiittää tämän päivän päättäjiä siitä, että he kokosivat voimansa, nousivat turhanpäiväisten riitojen yläpuolelle ja näyttivät esimerkkiä luopumalla kaikesta siitä turhasta, joka ylläpiti ongelmaa. 

Tähän tarvittiin valtavasti elinikäistä oppimista, sillä meidän aikuisten aivot muokkautuvat kankeammin kuin nuorempien.

Kyllä me opimme. Mutta meidän tulee organisoida yhteisöjemme voima poisoppimaan tehokkaasti. 

Tämä on itse asiassa paljon vaikeampaa kuin yleinen kehittävä oppiminen. Tietoinen luovuttaminen on usein soutamista vastavirtaan. Se tuntuu aina epämiellyttävältä.

Ihmiset ovat aina olleet parhaimmillaan muuttumaan, kun kriisi on välitön ja konkreettinen. Jos vihollisen tankit ovat ovella, me toimimme. Jos asteroidi putoaa, ymmärrämme sivilisaation uhan selvemmin kuin jos eläinlajit kuolevat vähitellen tai meret happamoituvat. 

Ilmastonmuutos on yhä abstrakti. Se saa monet toimimaan mutta se ei pidä pitkään yllä refleksinomaisia pelastautumisvaistojamme, jos emme juuri nyt kärsi sen seurauksista.

Meitä kutsutaan luopumaan niin paljosta, aivan vapaaehtoisesti. Mutta tiedämmehän, että antava saa.

Lajimme elämänlaatu odottaa paranemistaan! Vain hyvin harvat asiat ovat lopulta tärkeitä. Ei ilmastonmuutoksen hillitseminenkään saa muodostua dogmiksi, josta ei saa kiistellä. Paljon tehdään virheitä, kuten varmasti minäkin tein tässä jutussa. Kuunnellaan, vastataan, opitaan. Katsotaan asioita isosti. Ja muistetaan nauraa välillä, sitten jatketaan uudella päättäväisyydellä.

Jaa tämä kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.