Sotketko oman systeemisi?

Jaa tämä kirjoitus:

Yli 2200 vuotta sitten kreikkalainen Arkhimedes, matemaattisen fysiikan isä ja luonnontieteellinen yleisnero, sai maistaa Rooman sotakoneiston miekkaa ja kuoli yrittäessään ratkaista geometrista ongelmaa. Sotilaan vaatiessa Arkhimedesta mukaansa tämä ei suostunut irrottamaan huomiota maahan piirtämistään ympyröistä vaan tiuskaisi legendan mukaan viimeisinä sanoinaan:

Älä sotke ympyröitäni (noli turbare circulos meos).

Ei auttanut pyyntö sillä kertaa mutta Arkhimedeen työn merkitys jäi elämään. Hän käytti ensimmäisenä geometrista sarjaa, keksi nostetta koskevan Arkhimedeen lain ja antoi maailmalle huudahduksen Heureka! Oivaltamisen iloa mekin kaipaamme omissa ympyröissämme.

Tarina tuli mieleeni kuunnellessani alla näkyvää luentoa äärimmäisen kiinnostavasta aiheesta: mutkikkaiden järjestelmien syy-seuraussuhteista. Ai ei olekaan äärimmäisen kiinnostavaa? Höh. Juuri kun luulin, että kukaan ei voi keksiä seksikkäämpää aihetta.

Auttaako jos sanon, että luennoitsija, kosmologi George F. R. Ellis, kirjoitti parityönä Stephen Hawkingin kanssa 1970-luvulla klassikkoteoksen aika-avaruuden tutkimuksesta? Kirja oli niin vaikea, että Hawkingin piti kirjoittaa suurelle yleisölle Ajan lyhyt historia. Auts, aika niche edelleen.

Minä en ole fyysikko enkä osaa tulkita kaavoja, joissa tutkitaan Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian seurauksia. Mutta Ellis on viime aikoina tutkinut myös syy-seuraussuhteita mutkikkaissa järjestelmissä tavalla, josta sain paremmin kiinni ja se onkin juttuni varsinainen pihvi. Nyt sovellan Ellisin ajatuksia vapaasti, pitäkää siis kiinni!

Sinä olet mutkikas järjestelmä

Me kaikki, sinä ja minä, olemme systeemejä. Esimerkiksi kehosi on systeemi, joka koostuu elimistä, kudoksista ja soluista. Ne ovat siis eri tasoisia ja useampi alemman tason systeemi, kuten solu, muodostaa ylemmän tason systeemin, kuten sydämen. Elimistössä on lukuisia palautejärjestelmiä, jotka reagoivat ympäristöön ja vaikuttavat kokonaissysteemiin.

Jos ympäristön mikrobit mukautuvat sulavasti elimistön kokonaisuuteen, pysymme terveinä. Jos bakteeri tai virus heittää systeemin epätasapainoon, sairastumme ja puolustusjärjestelmä aloittaa taistelunsa. Jos puolustus toimii, parannumme. Jos vieras vaikutus muuttaa tasapainoamme liikaa, elimistö joutuu pois raiteiltaan ja äärimmäisyytenä tästä seuraa kuolema. Tätä sanotaan resilienssiksi.

Stockholm Resilience Centren Brian Walker kertoo, mitä tarkoittaa resilienssi.

Okei, sellainen systeemi on elimistö. Samalla tavoin systeemi voi olla lähipiiri, koulu, työorganisaatio, toimiala, yhteiskunta, maapallo tai galaksi. Systeemit ovat eri tasoisia ja siksi voidaankin sanoa, että ne vaikuttavat toisiinsa joko ylhäältä alas (top-down) tai alhaalta ylös (bottom-up). Saman tasoiset vaikuttavat luonnollisesti horisontaalisesti.

Ylhäältä alas tapahtuva vaikutus on paljon yleisempää kuin alhaalta ylös tapahtuva. Ellis jakaa ylhäältä alas -vaikutuksen viiteen tasoon, joista matalin on algoritminen kausaatio ja korkein järkevä kausaatio (intelligent top-down causation), josta esimerkkinä on ihmismielen vaikutus fyysiseen maailmaan.

Ylemmällä tasolla oleva tila kontrolloi yleensä alemman tason dynamiikkaa. Toisaalta molemman tason vaikutukset voivat tapahtua samaan aikaan.

Ellisin esimerkki on lentokone. Jos kysymme, miksi lentokone lentää, alatason eli fysiikan vastaus selittää ilmiön siiven ylä- ja alapinnan välisellä paine-erolla. Ylemmän tason vastauksia ovat, että lentokone on suunniteltu siten, lentäjä käsittelee tarkoituksenmukaisesti hallintalaitteita, aikataulun mukaan lentokoneen tulee lentää juuri silloin ja koneen lento on lentoyhtiölle tuottoisaa.

Miten omat valintasi vaikuttavat universumiin?

Aivan alimmalla tieteen tuntemalla tasolla olemme kvanttifysiikan ytimessä, ja sillä tasolla mikään ei ole valmiiksi pureskeltua. Lainaamme Elliksen luentoa (34:55):

Quantum uncertainty means that physical outcome is not uniquely determined even in principle. Meaning comes into being that did not exist at earlier times. This is possible only because the higher levels develop their own autonomous powers independent of the lower levels of causality and structure.

(George F. R. Ellis, On the Nature of Causality in Complex Systems)

Se mitä maailmassa tapahtuu on emergenttiä ja jotain aivan uutta voi syntyä koko ajan. Tämä merkitsee, että vaikka nykyhetki voi tuntua kuinka pakotetulta, ahdistavalta tai masentavalta tahansa, mikään mahti maailmassa ei määrää että niin pitäisi olla.

Sinä olet se korkeamman tason toimija, joka kykenee kehittämään omat autonomiset voimansa. Sinulla on vapaa tahto.

  • Sinä voit muuttaa elämäsi juuri nyt.
  • Yhteisönne voi omaksua paremmat toimintatavat jo huomenna.
  • Kestämätön kehitys voidaan muuttaa.

Jos tällainen ajattelu tuntuu idealistiselta hömpältä, minäpä sanon sinulle:

En keksi kovempaa faktojen antajaa kuin palkitun matemaatikko-fyysikon, joka kommentoi Hawkingin kanssa Einsteinin teorioita. Fysiikka on niin kova tiede, että klassiset taloustieteilijät rakensivat omat objektiivisuutta tavoittelevat teoriansa sitä ihaillen.

Jos siis yhteiskunta, talouselämä, työpaikka, poliittinen tilanne, kaveripiiri tai mikä tahansa lyö ja latistaa sinua, kvanttifysiikan kovat faktat ovat puolellasi.

Tulevaisuus on avoin ja sinä voit vaikuttaa asioihin. Jos huomaat, että olet ollut sotkemassa omaa systeemiäsi, olisiko aika lopettaa se ja tehdä ajastasi maan päällä paras mahdollinen? Olen mielelläni mukana auttamassa.

Jaa tämä kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.