Digitaalinen markkinointi ja yrittäjyys

Jaa tämä kirjoitus:

Suomeen on selvästi syntynyt uudenlainen digitaalisten menestyjien koulukunta. Haluan seuraavassa käydä lyhyesti läpi heidän tarjontaansa ja tavoitteitaan ja arvioida niiden merkitystä.

Tehdessäni urasiirtymää lehtorista yrittäjäksi olen törmännyt yhä useammin digimarkkinoinnin ihmeelliseen maailmaan. Koska olen ollut asiasta varsin kiinnostunut, algoritmit ja ystävät ovat alkaneet heittää eteeni säännöllisesti paremmasta digitaalisesta elämästä kertovia täkyjä.

Esimerkkejä tarkoittamastani ilmiöstä tarjoavat vaikkapa nämä tahot: Digivallankumous / Petri Hissa + Pekka Mattila ym., New Digital Lifestyle / Markus Seppälä, Fredu Sirviö ja Business Bootcamp / Jukka Harju.

Tekijöitä on tietenkin paljon enemmän mutta lähinnä nämä itselleni tutut esimerkit innoittivat kirjoittamaan tämän. Osa nimistä on alan pioneereja mutta työkokemuksella ei sinänsä ole tässä merkitystä. En myöskään yksilöi tai arvota mitään yksittäistä tahoa vaan pyrin kuvaamaan yhteisesti Suomeen rantautunutta ilmiötä. Edellä mainituista Sirviö toimii Australiassa mutta kohdentaa viestinsä myös Suomeen.

Hyvä tarina tekee digiyrittäjän

Digitaalisen markkinoinnin tarina on yleensä varsin samanlainen ja käytän sitä kuvatessani fiktiivistä hahmoa digiyrittäjä. Digiyrittäjä on vilpittömän ja asiastaan innostuneen tuntuinen ihminen, elämää nähnyt mutta silti nuorekas.

Hän tunnistaa selvästi kiireisen työntekijän tai yrittäjän huolet: aina kiire, aika ei tunnu riittävän perheelle, työtä pitää tehdä aamusta iltaan mutta raha on silti tiukassa. Hän kysyy: ”Eikö olisi upeaa, jos voisit löytää sellaisen tavan tehdä työtä, että voisit toteuttaa intohimoasi, saisit mukavasti hyvän toimeentulon vähemmässä ajassa ja aikaa riittäisi vihdoin myös perheelle?”

Digiyrittäjän tie ei ole ollut helppo. Hänkin teki aiemmin töitä niska limassa, yritti parhaansa ja lopulta kävi läpi ankaran koettelemuksen. Kaikki meinasi mennä tai meni, hän oli aivan pohjalla.

Mutta sitten valo pilkahti. Löytyi digitaalisen markkinoinnin ja digitaalisten tuotteiden skaalautuva maailma. Digiyrittäjä löysi itsensä ja aidon kutsumuksensa. Sen ansiosta nyt on aikaa olla rakkaiden kanssa, tehdä työtä vaikka rantahiekalla ja ennen kaikkea olla vapaa. Elää vihdoin sellaista elämää kuin olet aina halunnut.

Keskeistä digiyrittäjän luonteelle on myös se, että hänen todellinen intohimonsa on auttaa. Hän todella iloitsee kun näkee muidenkin kukoistavan.

Tehokkaat tuotteet

Käytännössä uusi elämä saavutetaan yleensä kurssittautumalla. Ensin on sisäänheittotuotteena ilmainen webinaari ja sähköpostilistalle liimaava opaskirjanen, sitten huipputarjouksessa oleva verkkokurssi, akatemia tai mikä tahansa pedagoginen innovaatio. Eivät ne tuotteet ketään konkurssiin vie, hinnat ovat sinänsä järkeviä. Ja porukkakin vaikuttaa todella mukavalta, niin kouluttajat kuin muut osallistujat. Vilpittömiä, innostuneita, eteenpäin katsovia positiivisia ihmisiä.

Kursseilla ja oppaissa opitaan monia käytännön taitoja ja kikkoja, strategioita ja niksejä. Löydetään tubettajan parhaat välineet. Tiedetään, mitä asiakas oikeasti haluaa (hän ei halua sinun tuotettasi sen itsensä takia vaan ratkaisun ongelmaansa). Tiedetään, mitä netin työkaluja käyttämällä oma digitaalinen imperiumi – tai ainakin menestyvä verkkokauppa – voi alkaa muodostua.

Ja selvästi työ tuottaa tulosta. Tästä todistavat monet tyytyväiset oppeja saaneet digivalmentajat, -kouluttajat ja -coachit, joiden liikevaihto on tuplaantunut, triplaantunut tai enemmän. Monen tapauksessa koko elämä on ainakin nettisivujen mukaan muuttunut.

Mutta entä ne tavoitteet?

Suomi on globalisoitunut ja Amerikasta voimansa saaneet digitaaliset sankarit ovat vihdoin tulleet jäädäkseen. Unelmaelämää luodaan angloamerikkalaisten mestarien oppeja seuraamalla, ja jonkinlaisena yhdistävänä tekijänä voisi pitää vaikkapa vetovoiman lakia.

Saat sen mihin uskot. Se mitä eniten ajattelet tulee todeksi elämässäsi. Jos haluat menestystä, keskity siihen ja ennen pitkää menestyt. Keskity auttamaan muita niin saat itse yltäkylläisyyttä. Ajatukset muuttavat tunteita ja tunteet vuorostaan toimintaa.

Vetovoiman laki

Ei siinä mitään. Minuunkin tämä ideologia on tehnyt valtavan vaikutuksen. Se vaikutti maailmankuvaani jo 1990-luvun alussa ja olen palannut siihen nyt yrittäjän polullani. Olen saanut inspiraatiota oppailta kuten Tony Robbins, Jack Canfield tai Esther Hicks (Abraham).

On upeaa ajatella, että kun vain visualisoin riittävän aidosti ja sinnikkäästi 10 miljoonan euron varallisuuden, universumi ohjaa ennen pitkää asiat niin, että saavutan tuon unelman (joka on siis aivan oikea unelmani). Eikä todellista unelmaa saa motivoida ahneus vaan aito halu auttaa.

Kukaan digimarkkinointiguru ei sano, että haluaa ensisijaisesti rikastua ja saada sinut ostamaan hänen kurssinsa. Ei kukaan. Tai jos sanoo, se on vähäpätöinen asia merkityksellisempien asioiden joukossa. Aito halu auttaa ihmisiä saavuttamaan unelmansa on yleensä se intohimon kohde, ei oman liikevaihdon kasvu. Liikevaihto ja menestys tulevat ikään kuin vahingossa mukana, kun teemme moraalisesti oikeita asioita.

Lopuksi

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että kukin mainittu yritys tai niiden kumppanit menestyvät sarallaan. Olen itsekin halunnut samaan genreen ja menestyä skaalautuvan liiketoiminnan mystisessä maailmassa. Haluan tosin, että digimarkkinoinnin gurutkin ottaisivat ponnekkaammin kantaa ilmastonmuutosta vastaan ja näyttäisivät esimerkillään tietä.

Hämmästelen silti ääneen, millaista maailmaa me digimarkkinoinnista innostuneet oikeasti haluamme luoda. Haluammeko luoda sellaisen maailman, jonka tarkkaan mietityssä myyntipuheessamme olemme visioineet? Onko ihanteemme oikeasti se helppo elämä, jossa voimme rakastaa, matkustaa ja elää vapaasti katsoen vain läppärillä, kuinka eurot kilisevät tilillemme?

Me kaikki tiedämme, että tämä on vain markkinointipuhetta, vaikka sitä ei kannata sanoa ääneen. Meitä kaikkia huolettaa, jos emme pärjääkään ja jos kaikki romahtaa oikeasti. Niin kuin kuvasimme niissä sankaritarinoissa, joissa nousimme ryysyistä huipulle. Ne kaikki ovat tarinoita, huolella käsikirjoitettua retoriikkaa, jota Hollywood on pullollaan.

Eihän kukaan ostaisi siltä luuserilta vaan siltä, joka on keksinyt miten nousta luuserista sankariksi. 

Mutta miksi? Miksi ihminen on niin helppo saada mukaan luomaan menestystarinaa mutta ei tylsää, puuduttavaa, samanlaista tarinaa?

Niin, ehkä tylsää mutta yleensä sellaista, joka pidemmän päälle kestää.

Jaa tämä kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.